Рекомендації щодо порядку відкриття оздоровчих закладів для дорослих та сімейного типу

Дата: 17.04.2019

Порядок відкриття оздоровчих закладів для дорослих та сімейного типу (будинки відпочинку, пансіонати, туристичні бази, бази відпочинку та ін.) регламентується розділом 7 ДержСанПіН «Розміщення, улаштування та експлуатація оздоровчих закладів», затверджених наказом МОЗ України №172 від 19 червня 1996 року. Зазначеним нормативним документом передбачається перевірка готовності оздоровчого закладу до відкриття за участі територіальних органів Держпродспоживслужби не пізніше, ніж за 20 днів до першого заїзду відпочивальників, з наступним складанням відповідного акту. Наявність вказаного погодженого акту за затвердженою формою №316/о засвідчує відповідність закладу санітарно-гігієнічним вимогам та є підставою для відкриття і функціонування закладу оздоровлення.

Пропонуємо керівникам (засновникам) оздоровчих закладів для дорослих та сімейного типу звернутися до Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області з питань проведення перевірки закладів стосовно визначення їх готовності до початку оздоровчого сезону та отримання актів прийому оздоровчого закладу за формою №316/о.

У період підготовки до відкриття оздоровчих закладів для дорослих та сімейного типу, звертаємо увагу на необхідність проведення заходів, спрямованих на приведення закладів оздоровлення у відповідність з вимогами санітарного законодавства та створення санітарно-гігієнічних умов для організації безпечного і ефективного оздоровлення:

  1. Упорядкувати, привести в належний стан та обладнати територію оздоровчого закладу, місця відпочинку відповідно до санітарно-гігієнічних вимог. Провести ремонт інвентаря та санітарно-технічного обладнання, скласти Акт технічного обстеження та їх готовності до функціонування в оздоровчий період.
  2. Перевірити стан водопровідної мережі, який включає:

– технічний огляд водопровідної мережі;

– перевірка стану санітарно-технічного обладнання;

– проведення поточних ремонтів мережі;

– профілактичний ремонт мережі та мережної арматури;

– оформлення акту технічного огляду всіх споруд водопровідної мережі.

  1. Провести очищення, промивку, дезінфекцію, повторну промивку внутрішньої поверхні запасних або регулюючих ємностей зі складанням акту промивки та дезінфекції.
  2. Забезпечити проведення очищення, промивки, дезінфекції водопровідних споруд (свердловин, резервуарів), водопровідної мережі, у разі необхідності фарбування внутрішніх поверхонь.
  3. Забезпечити перед відкриттям закладів проведення необхідних лабораторних досліджень проб питної води на відповідність вимогам ДСанПіН, відібраних не менше ніж у 5 точках водопровідної мережі. При незадовільних результатах лабораторних досліджень, вжити відповідних заходів (повторна промивка, дезінфекція мережі).
  4. Провести очистку, промивку, дезінфекцію сховищ чистої води зі складанням акту виконаних робіт.
  5. Перевірити санітарно-технічний стан оглядових колодязів, провести їх дезінфекцію, фарбування арматури та трубопроводів.
  6. Скласти Акт технічного обстеження та готовності до функціонування системи водопостачання в оздоровчий період.
  7. Забезпечити перед початком купального сезону проведення відбору проб води акваторії пляжів у межах зони купання для лабораторного дослідження. Вимоги до якості води в зонах купання, періодичності і кількості відбору проб регламентуються розділом 7 вищезазначеного ДержСанПіН, затвердженого наказом МОЗ України №172 від 19 червня 1996 року.
  8. Укласти угоди (договори) на проведення відбору проб та проведення лабораторного контролю на санітарно-хімічні та мікробактеріологічні показники питної води та води акваторії.
  9. Перевірити санітарно-технічний стан місць видалення та зберігання побутових відходів, мережі та споруд видалення рідких побутових відходів, скласти акт їх технічного обстеження та готовності до експлуатації в оздоровчий період.
  10. Забезпечити наявність затверджених правил розпорядку функціонування

 та режиму роботи оздоровчого закладу.

  1. Здійснити заходи щодо недопущення на територію закладу безпритульних тварин, присутність вартових собак за умови спеціального утримання.
  2. Заборонити на території закладу проведення будівельних та ремонтних робіт у період функціонування.
  3. Обладнати місця для купання та відпочинку. Керівники підприємств, установ та організацій незалежно від форм власності, а також громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які використовують водні об’єкти з фізкультурно-оздоровчою метою або для відпочинку людей, щороку перед початком купального (курортного) сезону організовують та проводять заходи: здійснюють підготовку водного об’єкта (пляжу) до масового відпочинку людей; отримують документи щодо обстеження й очищення дна акваторії пляжу (водного об’єкта); укладають договір на аварійно-рятувальне обслуговування з аварійно-рятувальною службою, яка пройшла атестацію відповідно до Порядку атестації аварійно-рятувальних служб і рятувальників, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13 листопада 2013 року № 828, тощо.

Забезпечити отримання паспорту підводної частини акваторії пляжу (водного об’єкта), акту водолазного обстеження дна акваторії пляжу (водного об’єкта), карти виміру глибин дна акваторії пляжу (водного об’єкта); акту про усунення небезпечних для купання предметів з дна акваторії пляжу (водного об’єкта).

  1. Обладнати медичний пункт, ізолятор, медичну частину для надання медичної допомоги. Укомплектувати заклад кваліфікованим медичним персоналом. У разі відсутності

17.Забезпечити наявність медично-облікових форм:

– журнал обліку амбулаторних хворих;

– журнал реєстрації інфекційних захворювань;

– журнал ізолятору;

– журнал бракеражу готових страв;

– журнал бракеражу швидкопсувних харчових продуктів;

– журнал щоденного медичного огляду працівників харчоблоку;

– журнал обліку медичного огляду персоналу;

– медичні книжки персоналу;

– журнал обліку дезінфікуючих засобів.

18.Забезпечити допуск до роботи персоналу за наявності даних про проходження періодичного медичного огляду та гігієнічного інструктажу.

19.Придбати достатній запас засобів для дезінфекції при наявності необхідної супроводжуючої документації (сертифікатів, методичних вказівок, висновків держсанепідекспертизи).

20.Забезпечити здійснення заходів з видалення твердих та рідких побутових відходів, робіт з дератизації та дезінсекції та наявність документів, які засвідчують їх проведення (наявність договорів, актів виконаних робіт).

21.Внесення харчоблоку (закладу громадського харчування тощо) до Державного реєстру операторів потужностей.

Перелік необхідних документів, які повинні бути в наявності у власника для можливості початку функціонування оздоровчого закладу:

  1. Розрахунок потреби води для побутових потреб.
  2. Договір на водопостачання.
  3. Договір на вивезення та розміщення відходів (у тому числі фекальних відходів з вигрібних ям).
  4. Акт готовності до експлуатації водопровідної мережі оздоровчого закладу.
  5. Акт готовності до експлуатації каналізаційної мережі оздоровчого закладу.
  6. Паспорт підводної частини акваторії пляжу (водного об’єкта), акт водолазного обстеження дна акваторії пляжу (водного об’єкта), карта виміру глибин дна акваторії пляжу (водного об’єкта); акт про усунення небезпечних для купання предметів з дна акваторії пляжу (водного об’єкта).
  7. Акт готовності до експлуатації та надання медичної допомоги медичного пункту, ізолятору чи медичного блоку оздоровчого закладу, або договору з територіальним лікувально-профілактичним закладом на обслуговування.
  8. Акт готовності до експлуатації харчоблоку, їдальні чи іншого закладу громадського харчування оздоровчого закладу.
  9. Штатний розклад персоналу.
  10. Допуски до роботи за результатами періодичного медичного огляду, про що засвідчують записи в особистих медичних книжках працівників.
  11. Договір на проведення робіт з дератизації та дезінсекції
  12. Довідка про внесення харчоблоку (закладу громадського харчування тощо) до Державного реєстру операторів потужностей.

Фахівцями Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області відповідно до повноважень здійснюється державний нагляд(контроль) за станом дотримання санітарного законодавства закладами оздоровлення та відпочинку.

Консультації з даних питань можна отримати у територіальних районних управліннях, а також в Управлінні державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області за тел.(0552) 35 24 74.