На фінансування АПК Херсонської області у 2018 році було залучено 175,7 млн грн

Дата: 15.04.2019

В цілому в агропромисловий комплекс Херсонщини було залучено 175,7 млн грн. коштів з різних джерел.

71,2 млн грн. – кошти, що надійшли по програмах міжнародної технічної допомоги, які працюють на території Херсонської області, 104,5 млн грн. – бюджетні кошти, які надходили по державним програмам підтримки АПК та з обласного бюджету.

Зокрема, по напрямку «Фінансова підтримка фермерських господарств» в область було залучено 5,4 млн грн. – це 3 місце по Україні. Достатньо активними були наші агровиробники по участі в програмах «Надання кредитів фермерських господарствам» (залучено 2,2 млн грн.), «Державна підтримка розвитку хмелярства, закладення молодих садів, виноградників та ягідників і нагляд за ними» (залучено 13,1 млн грн), «Державна підтримка галузі тваринництва» (залучено 14,8 млн грн) та по напрямку часткової компенсації придбаної вітчизняної сг техніки (залучено 37,4 млн грн). Крім державних програм, агросектор отримав потужну допомогу із обласного бюджету – на поновлення зроження Херсонщини минулого року було виділено 20 млн грн – це найбільша підтримка по напрямку серед українських регіонів.

На поточний рік є перспективи щодо збільшення активності агровиробників області по ряду программ, зокрема по напрямку підтримки кооперативів. Задля цього Департаментом агропромислового розвитку проводиться роз’яснювальна та консультативна робота щодо існуючої програми держпідтримки кооперативів, а також з популяризації кооперації взагалі, зокрема із залученням Херсонського обласного центру зайнятості, керівників органів місцевого самоврядування сіл, селищ та ОТГ Херсонщини.

Читайте: Кількість сг кооперативів на Херсонщині поступово збільшується: упор на популяризацію

Директор Департаменту Олександр Паливода відзначає, що кошти, які виділяє держава по більшості напрямках підтримки галузі АПК не розподіляються заздалегідь по областях. Лише від активності, регіональних агровиробників, залежить – скільки коштів в агросектор області буде залучено з державного бюджету у поточному році.

Тож, місцевим сільгоспвиробникам варто не зволікати: ознайомитись із переліком програм держпідтримки, знайти серед них ту, що підходить, та скористатись фінансовою підтримкою від держави.

Детальну інформацію про програми підтримки АПК та консультації щодо участі в них можна отримати в Департаменті агропромислового розвитку ХОДА м. Херсон, просп. Ушакова, 47, 2 поверх.