День Землі святкували у Генічеському районі

Дата: 23.04.2018

Щорічно, 22 квітня люди по всій планеті відзначають День Землі. Цей день став загальнолюдським символічним святом любові та турботи за наш спільний дім, тому в різних куточках земної кулі небайдужі до екологічних проблем люди проводять заходи, спрямовані на те, щоб у світі стало більше чистоти і відповідальності.

 «Наш дім – Земля!» – саме під таким гаслом пройшов районний захід в селі Павлівка.

Особливо важливо те, що активними учасниками були учні та молодь, які змогли розкрили основні проблеми довкілля з точки зору дорослих спеціальностей: професора, демографа, еколога, фізика-еколога, гідролога, вченого. Тематична постанова за участю образа Землі, в цей день ще раз надала можливість присутнім замислитись над майбутнім нашої планети. Змістовним був і виступ шкільної агітбригади, який з учнями Павлівської ЗОШ підготувала заступник директора по виховній роботі Валентина Дудка.

Запашним караваєм привітали гостей свята – заступника голови Генічеської РДА Гульнару Бекірову та начальника Генічеського районного відділу Державної міграційної служби України в Херсонській області Ольгу Феденко, які відзначили важливість цієї дати у житті кожної людини з самого малечку.

З вітальними словами до присутніх звернулися начальник Відділу культури Генічеської РДА Вікторія Сухорукова та директор районної центральної бібліотеки Віра Стрельцова. Вони розповіли про історію святкування Дня Землі, вручили сувеніри та ласощі учасникам заходу. Теплими оплесками глядачі зустрічали вірші від Почесного громадянина міста Генічеська, члена Міжрегіонального Союзу письменників, члена Національного Союзу фотохудожників Олександра Прихненко, який також передав в дар свої книжки та фотоальбоми для сільської бібліотеки.

Нікого не залишили байдужими виступи учасників самодіяльності Павлівського СБК. Пісні у виконанні Павла Шпилько, Валерії Літвінюк, Юлії Дима та ансамблю «Парасольки», звучали в супроводі оплесків глядачів. Своє музичні вітання подарувала і солістка районного Будинку культури Аліме Джиляджи.

У цей день прийнято брати участь у впорядкуванні та озелененні своїх дворів і вулиць. Тому, голова Павлівської сільської ради, Катерина Бондар, як люб’язна господиня, запросила всіх посадити дерева на одній з алей сільського парку. Важливо те, що свій внесок в озеленення Павлівки зробили й працівники культури з різних населених пунктів нашого району – Генічеська, Петрівки, Стрілкового, Щасливцеве, Рівного, Рикове, які приїхали, щоб долучитися саме до цієї акції. Наприкінці організатори заходу , бібліотекар Оксана Ясинська та директор Павлівського СБК Ніні Швайко, пригощали всіх учасників чаєм з цілющих трав.

Гості свята також відвідали сільську бібліотеку та виставку народної творчості.

День видався сонячним, насиченим подіями і враженнями. Тому гості від’їжджали з Павлівки з побажаннями процвітання нашій Землі та словами подяки за такий теплий прийом.

Наступні зустрічі культпрацівників району відбудуться під час проведення свят та розважальних програм у травні місяці. У селі Щасливцеве – Хидирлез – головне весняне свято кримських татар та інших тюркських народів (05.05.), у селі Петрівка – День матері (13.05.) і селі Азовське – на День Європи (19.05.).

Тож, ласкаво просимо всіх бажаючих приєднуватися до участі у цікавих заходах на селі.

За інформацією Відділу культури Генічеської РДА

З історії свята:

Засновником Дня Землі вважається Джон Стерлінг Мортон, який запропонував у 1872 році призначити щорічний день, присвячений озелененню навколишньої території. Пропозиція була схвалена і отримала широку підтримку жителів штату. 22 квітня 1970 року в Нью-Йорку (США) студенти, школярі та їхні викладачі, вперше організували проведення національного свята – Дня Землі. Його учасники запропонували звичайним пересічним американцям звернути увагу на екологічні проблеми сьогодення і спробувати спільними зусиллями берегти зелену планету. Вже через рік у США було створено державне агентство з охорони навколишнього середовища, яке сьогодні діє досить активно і має тісні контакти з державними структурами багатьох країн, в тому числі і в Україні.

Міжнародним свято було оголошено в 1990 році. У той рік безліч обрізків матерії з написами і малюнками були пронесені по нашій планеті. З них склали прапор Землі площею 660 кв. м, який символізує єдність людей в турботі про майбутнє планети і закликає ставитися з повагою до оточуючого нас світу.

Саме тоді про День Землі вперше почули і в Україні. І тільки через 2 роки День Землі став відзначатися в Україні як день захисту природи, день акцій з метою залучення уваги громадськості до проблем нашої планети.

У День Землі в різних країнах за традицією звучить Дзвін Миру, закликаючи людей Землі відчути всепланетну спільність і докласти зусиль для захисту миру на планеті та збереження краси нашого спільного дому.

У цей день кожен мешканець планети може зробити свій маленький внесок у справу захисту навколишнього середовища: очистити від сміття прилягаючі території, висадити хоча б одне дерево, відмовитися хоча б на день від використання автомобіля.